Hamilelik devresinin birinci haftası başlangıç olarak kabul edilmektedir.Ancak, rahimde herhangi bir şekilde gebelik yani bebek varlığından söz edilemez. Bu durumu şöyle açıklamak gerekirse ;
Gebelik haftaları son adet tarihinizin (SAT) 1. gününden başlayarak sayılır ve gebeliğin rahime yerleşmesinde 4 haftalık süre geçmektedir. Bu sebepten 4 haftaya kadar rahimde bebek varlığından söz edilmesi tıbben mümkün değildir.Son görülen adetten 2 hafta sonra yumurtlama dönemi başlar ve döllenme bu günlerde oluşmaktadır. Bundan dolayı 1. ve 2.haftalarda henüz gebelik yoktur. 3.Hafta döllenme rahime doğru yol alır ve geçer, 4.hafta rahime ulaşır ve yerleşir. Bebeğin ultrasonla görülebilmesi için 5.ile 6. hafta arasını geçmesi gerekir.Normal koşullarda gebelik 280 gün yani 40 hafta sürmektedir. Ay olarak gebelik takibi yapmak karışıklığa neden olabileceğinden gebelik dönemlerinizi hafta bazında takip etmeyi bilmelisiniz.
Özetlemek gerekirse 1.haftalık gebelik dönemini rahim ve yumurtalıkların hazırlanmaya başladığı dönem olarak bilmeli ve zararlı alışkanlıklarınız var ise bırakmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz.Dünyaya getireceğiniz bir bebeğin olacağını bilincine varmalı ve sorumluluklarınızı ilk hafta itibariyle yerine getirmelisiniz.Bu dönemde bol bol bebek ve çocuk gelişimi hakkında kitaplar okumalı dilerseniz sitemizden de hafta hafta gebelik dönemlerini takip edebilirsiniz.Böyle sizde ve çocuğunuzda meydana gelen değişim ve gelişimleri öğrenebilirsiniz.
1. Hafta Hamilelik Belirtileri Nelerdir ?
Bulantı - Kusma: Hamileliğin 1.haftasından itibaren görülmeye başlayan tipik hamilelik belirtisidir. Gebelik döneminin başlangıcında sabahları bulantı ve kusma görülebilir.. Bulantının sabah uyandığında görülmesi günün ilerleyen saatlerinde ise azalarak kaybolmasıdır. Kusma bulantının adet kanaması gecikmesiyle beraber görüldüğü dönemlerde ilk önce akla gelen gebelik dir.
Vajinal Akıntı Artışı – Döl Yolu Akıntı: Vajinal akıntının artması da hamilelik belirtilerinden ilk hafta görülen işaretlerden biridir. Gebeliğin oluşmasıyla beraber hormonsal değişimlere bağlı olarak döl yolu akıntısında artış olur ve bütün gebelik süresince devam eder. Bazı gebelerde, gebeliğin son aylarında bu akıntı oldukça rahatsız verici boyutlara ulaşır. Akıntı şikâyeti olmayan doğurgan çağdaki bir kadında adet kanaması gecikmesiyle beraber, ani bir akıntı artışı da gebeliği düşündürür. Adet kanamasının gecikmesi: Eğer adet döngüsü gebe kaldığınız ilk haftaya tekabül ettiyse, bu da ilk hafta görülen hamilelik belirtisi olacaktır. 28-30 gün gibi düzgün aralıklarla adet gören genç bir kadında adet kanamasının gelmemesi bize ilk önce gebeliği düşündürür. Ancak unutmamalı ki, bazı enfeksiyon hastalıkları, kansızlık, iklim ve çevre, hatta meslek değişiklikleri, gebelik korkusu, psişik (ruhsal) gerilim ve ruh hastalıkları da çoğu zaman adet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Bazı kadınlarda ise “üste görme” adı verilen olaya rastlanılır. Kadın gebe olduğu halde, adetlerine uyan zaman aralıklarında, aybaşı kanamasına benzer kanamalar görülebilir.
Artan Vücut Sıcaklığı
Ovülasyon (yumurtalama )sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu sıcaklığın nedeni östrojen hormonu, vücut sıcaklığınızı düşürür ve döngünüzün ilk yarısını kontrol eder. Diğer yandan rahiminiz döllenmiş yumurtayı almak için vücut sıcaklığınızı artırır. Bu hafta vücut sıcaklığınız da ki artışı göreceksiniz.
0 yorum :
Yorum Gönder