3 Haftalık Gebelik



















Bünyenizde meydana gelen değişikliklerin farkına varılmasının an meselesi olduğunu zamanlara yaklaşmaktasınız.  3. Haftalık Gebelik (Hamilelik) sürecinde henüz fiziksel ve ruhsal olarak herhangi bir değişiklik hissetmiyor olabilirsiniz (bu durum herkes için geçerli değildir). Hatta periyodunuz bile gecikmemiş olabilir ancak, anne adayı olduğunuzun kesinleşeceği günlere sayılı günler kaldığını söyleyebiliriz.






Gebeliğin 3.haftası için bilmeniz gerekenler anlatmak gerekirse; Yaklaşık olarak toplu iğne ucu kadar olan embriyo yavaşça rahim içine yerleşmeye başlamaktadır. Artık bebeğiniz 37 haftayı geçirmek üzere rahim yolundaki yolculuğunu tamamladıktan sonra 40 hafta süreyle konaklayacağı ilk yuvasına yerleşecektir. Anne olarak bebeğinin bakımı tam olarak burada başlamaktadır.

Haftanın son günlerine doğru kütle haline alan hücreleriniz hamilelik hormonlarını yani insan kronik genadotropin, (gCG) ilk damlalarını üretmeye başlayacak. Bu hafta hafif kanamanız olabilir sebebi ise bebeğin rahime enjekte olmasıdır. Kendinizi yorgun hissediyor veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa bunlar hamileliğinizin ilk sinyalleridir. Endişeye kapılacak bir durum söz konusu değildir. Sancılı sabah bulantıları, koku hassasiyetleri de görülebilir.

Evde yada hastanelerde hamilelik testleri yapmaya başlayabilirsiniz. Hamileliğin 3. haftası da bebeğiniz yaklaşık 500 mikroskopik hücre tarafından oluşturulmuş olacak ve hamilelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak işareti de verecektir.

Anne adayının daha ilk günlerden başlayarak 40 hafta boyunca düzenli ve sağlıklı yaşaması bebeği oldukça etkiler. Egzersizler yeni oluşmaya başlayan embriyoya ve anne adayının psikolojisine de iyi gelecektir. Anne adayı günde en az 15 dakika spor yapmalıdır. Hamilelikte yapılan egzersizler kan dolaşımının hızlanması ile birlikte bebeğin ve annenin sağlığına olumlu etki etmektedir. Ancak hamile anne adayının egzersiz yaparken dikkat etmesi gereken hususlar mutlaka vardır.Burada akla 3 temel soru gelmektedir bunlar:

  • Egzersiz yaparken artan vücut ısısına dikkat edilmelidir 
  • Egzersizden mütevellit anne adayının yaptığı harekete bağlı olarak rahme giden kan oranında azalma Anne adayının egzersiz yaparken karın bölgesinin yıpranması, zarar görmesi, daha ileri boyutlarda fıtık gibi sorunlarla karşılaşılması 
  • Artan vücut ısısı ile birlikte vücut susuz kalmakta bu durumda hem bebeğin hem anne adayının sağlığını olumsuz etkilemektedir. 
  • Hele hele yaz ayların da bu durum daha da tehlikelidir. 
  • Bazı hareketler rahime giden kan akışını yavaşlatır veya keser kan akışının yavaşlaması bebeğin gelişimine olumsuz etki eder 
  • Göbekte oluşabilecek her hangi bir deformasyon bebeği de anneyi de olumsuz etkiler
  • Anne adayı hamile kalmadan önceki egzersizlerine 15 dakika Antrenman 5 dakika ara şeklinde başlamalı ve 3. 15 sonrası bitirmelidir. 
  • Anne adayı rahat hareket edebileceği sağlıklı giysiler giymelidir. 
  • Her 15 dakika da bir nabzınızı ölçün nabzınız, 1 dakika da 140′ı geçmemelidir. 
  • Isınma hareketleri de oldukça önemlidir 
  • Sporu bitirirken yavaş yavaş bitirmeli ve aniden sporu kesmemelisiniz.
  • Egzersiz sonrasında anne adayından her hangi bir kanama veya sıvı kaybı olması durumunda mutlaka sırt üstü dinlenmeli ve devam etmesi durumunda uzman bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.




SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder