8 Haftalık Gebelik


8 haftalık gebelik döneminde bebeğinizin ayal ve el parmakları oluşmaya başlamıştır.Bebeğinizin boyu bu hafta ortalama 14 ile 20 mm arasına gelmiştir. El ve ayak parmaklarının gelişimin yanında burnu da şekil almaya başlamıştır. Göz kapakları gözlerini kaplamış, kolları ve bacakları da uzayıp gelişim göstermiştir. Tabi ki diğer organları da hızlı şekilde gelişimini sürdürürler. Akciğer ve 7.haftada bahsettiğimiz üzere beyin, gelişimi de aynı şekil devam etmektedir. Bebeğiniz siz hissetmeseniz bile anne karnında hareketlenmeye de başlamıştır.



8 Hafta Gebelik Döneminde Annede Olan Değişiklikler

Rahim bölgeniz bu hafta itibariyle bir portakal büyüklüğüne erişmiş durumda. Rahiminiz mesanenin üzerine yatmış bir vaziyet alır ve bu nedenle sık sık idrar çıkma şikayeti yaşamaya devam edersiniz.İlerleyen haftalarda rahim büyüdükçe mesanenin üzerinden kalkacaktır. Taki üçüncü trimester(her 3 aylık döneme verilen isimdir) den sonra büyümesiyle yer çekimi etkisiyle tekrar mesane üzerine yatacaktır. Gebelik hormonlarınızın etkisiyle bu haftalarda çeşitli cilt problemleri yaşayabilirsiniz. Hatta bazı anne adayları ergenlik dönemindeki sivilcelerinin geri döndüğünü görüp şaşırabilirler. Gebelikte cildin yağ salgısı arttığından cildiniz sivilce oluşumuna elverişli hale gelmiştir. Bu cilt değişiklikleri sıklıkla birinci trimester den sonra hızla kaybolur. Çok ender durumlarda ise bu değişiklikler tüm gebelik boyunca da devam ettiği görülür.

Göğüsleriniz artık hamileliğiniz boyunca büyüyecektir. Hatta yol haritası gibi damarlarınızı da görebilirsiniz.Unutmayın bünyeniz değişim göstermektedir. Mide bulantıları ve kusmalar özellikle sabahları hala devam edecek. Bu durumu en rahat şekilde aşmaz için sık sık ama az yemek yemeye kendinizi alıştırıp bir beslenme düzeni oluşturmanız şarttır. Muayeneye gittiğinizde doktorunuz dan gerekli tavsiyeleri mutlaka alıp uygulamalısınız.Bu tavsiyeler sizi dünya yüzeyinde gerçekleşecek olan büyük bir mucizeye hazırlamaktadır.Bu tavsiyeleri unutmamak için bunları not almanızı şiddetle tavsiye ederiz. 8.haftada karınınız dışarıdan pek belli olmaz ama belinizde sıkıştığınız hissi uyandıracaktır. Bu artık hamileliğe uygun kıyafetler satın alma vakti gelmiştir.


Doktorunuz aksini söylemediyse ve folik asit takviyesi almaya devam ediyorsanız bu haftadan itibaren bu takviyenin artık gerekli olmadığını bilmelisiniz. Folik asit, doktorunuz tarafından size nöral tüp (İnsandaki nöral tüp adı verilen yapı beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Gelişimin herhangi bir nedenle sorunlu olması, tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına neden olur ve bu duruma nöral tüp defekti (kusuru) adı verilir.adı verilen yapının oluşmasına takviye amacıyla verilmiştir.

Bebeğin beyin ve omuriliğinin yerleştiği kemik kanal, yani nöral tüp bu haftada çoktan gelişimini tamamlamıştır. Bu hafta içinde bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişimi ve idamesinden sorumlu olan hormonun üretim işlevi yumurtalık dokusundan plasenta adı verilen yapıya devredilecektir. Bu devir esnasında bazı anne adaylarında az miktarda lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Yine size çok ilginç gelecek rahminiz gebelik öncesi dönemin alışkanlıklarını sürdürerek bu hafta içinde, tam adet kanamanıza denk gelen günlerde, adet sancılarına benzer kramp tarzı ağrılar oluşmasına ve hatta bazen kanama bile görmenize neden olabilir. Rahiminiz bu davranışı %20 anne adayının bu kramplar nedeniyle paniklemesinden kaynaklanmaktadır. Gerçekte gebelik devam etmekte, rahim ise sanki adet kanaması olacakmış gibi kurulu bir saat gibi zamanı geldiğinde kasılmaktadır. Bu durum önümüzdeki aydan itibaren büyük olasılıkla normale dönecek olsa bile çok az anne adayında her ay belli zamanlarda kramp tarzı sancılar devam edebilir.

Yukarıda yazılanlar sizi asla korkutmamalı, kafanıza takılan durumlarda hekiminizi aramakta çekinmeyin. Örneğin bir anda çok farklı şeylere aşerebilirsiniz örneğin bir kokuya bu gibi garip durumları doktorunuza bildirin. Bu durumlar genelde demir gibi besin eksikliklerinin belirtileridir.Unutmayın ki hamilelik döneminde bünyeniz tamamen bebek için çalışmakta ve onun gelişimi için ne gerekiyorsa yapmaktadır.Sizde ona yardımcı olmalısınız.


SHARE

0 yorum :

Yorum Gönder