Evet artık 6 Haftalık Gebelik dönemindesiniz.Dış görünümünüze bakıldığında hamileliğiniz henüz belli olmasa da 6 haftada bebeğinizin başlıca organları istikrarlı bir şekilde (kalp,akciğer, beyin, karaciğer, mide vs.) gelişim göstermekle beraber; ağzı, burnu, kulakları, çenesi ve yanakları oluşmaya başlamaktadır.
6 Hafta Gebelik Belirtileri
Aslında bulantıların sabah ortaya çıkmasının verdiği rahatsızlığın yanında bir avantajı da; sabah kalkar kalkmaz size hamile olduğunuzu hatırlar ve günlük hayatınızı gebeliğinize uygun şekilde başlamanızı bir kez daha hatırlatır. Bulantılar gebelik hormonlarının iş başında olduğunun ve gebeliğin normal seyrettiğinin en önemli belirtilerinden biri olduğunu unutmayın. Bulantılarınız sizin sağlıklı bir şekilde beslenmenizi tümüyle engelliyorsa alabileceğiniz önlemler için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hamileliğinizin bu döneminde bulantı dışında sık idrara çıkma, yorgunluk, uykuya eğilim, baş ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Baş dönmesi de bu dönemin tipik belirtilerindendir. Yorgunluk ve uykuya eğilim, sizin vücudunuza gebelik öncesi dönemden olan "borçlarınızı" kapatmaya yönelik çalışan belirtilerdir. Fırsat buldukça uyumak bu belirtilerin daha hızlı kaybolmasını sağlayabilir.
Ayrıca bu haftada kendinizi biraz bölünmüş gibi hissedebilirsiniz. Yani bunalımdaymışsınız gibi, bir gün keyifli, bir gün mutsuz. Bu ve benzeri durumlar kesinlikle normal durumlardır. Çünkü hormanlarınız sürekli değişiyor buda duygularınızda dalgalanmalara sebep olmaktadır.
6 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu haftada artık ciddi olarak sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Doğal ürünler tüketmeye dikkat etmelisiniz. Meyveler, kabuklu yemişler, yoğurt ve diğer sağlıklı besinler bebeğinizin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli besinler ayrıca kabızlıkla mücadele etmeye yardımcı olur.Yine bu hafta doktorunuz size vajinal ultrasonografi yapmak isteyebilir. Jinekolojik muayene, Papsmear için örnek alınması ve vajinal ultrasonografi uygulaması bebeğinize zarar vermez. Doktorunuzun önerisi dahilinde olan özel durumlar hariç cinselliğinizi kısıtlamanız için bir neden yoktur ve özel bir durum oluşmadıkça bu öneri gebeliğinizin sonlarına kadar geçerlidir.
Bebeğinizin organ gelişiminin devam etttiği bu dönemde doktorunuz önermedikçe hiç bir ilaç kullanmamalısınız. Saç boyama, manikür gibi gerçekten ihtiyacınız olmayan şeylerden de kaçınmanızda fayda vardır. Alkol, uyuşturucu, sigara gibi bebeğinize zarar verebilecek alışkanlılardan tüm gebelik boyunca mutlaka uzak durmalısınız.
Bebeğinizdeki Değişimler
Bu haftanın başında artık sizin aldığınız soluktan ve yediğiniz besinlerden bebeğinize de gitmeye başlamıştır. Trofoblast hücreleri (bebeği beslemekten sorumlu hücreler) rahim içine yerleşme esnasında rahim duvarının derinliklerine kadar iner. Kendi içinde yabancı bir dokunun büyümesine istisnai olarak yalnızca gebelik durumunda izin veren bu düzenek yaratanın mucizelerinden biridir.
0 yorum :
Yorum Gönder